Vilka är fördelarna med att bo på landet?

Närheten till naturen

Det är ganska vida känt att människor mår bra av naturen. Att det inte bara ger oss lugn och stressar av, det kan t om hjälpa folk som drabbats hårt av dessa ting att läka. Jag märker det så väl när jag har varit iväg i staden en längre tid. Man liksom varvar ner direkt av tystnaden och friden.

Den rena luften

På samma tema märker jag som boende på landet också hur skitig luften är i städerna. Och hur fort man vänjer sig vid det. Det är först när jag kommer hem som jag åter märker hur ren luft egentligen känns att andas in.

Alla känner alla

Ok, detta är inte BARA positivt. Ibland önskar man att vara lite mer anonym, men t om en så misantropisk introvert som jag har lärt mig inse och uppskatta fördelen med att veta vem som bor var och att man liksom hjälper varann och håller lite koll. Fördelarna uppväger nackdelarna. Och det är trots allt inte 1800talet längre så man ska inte överdriva den där missunnsamma grannen som snokar på allt du gör. Det är åtminstone inte värre än det är i trapphuset i staden. Med fördelen då att samme granne varken kan lägga arga lappar i tvättstugan eller banka med kvasten i golvet för att du råkade hosta för högt. Eftersom hen trots allt bor 200 meter bort.

Transporterna är ofta enklare på landet

Det kan låta som en paradox, men det är ofta mitt intryck att jag som boendes på landet i Skåne, där det är relativt nära till allting, har det enklare att ta mig till saker än många i städerna har. Städerna är absolut bromsklossar vad gäller transporter. Trafikstockningar, rusningstrafik, trasiga allmänna transporter, inga parkeringsplatser. Listan på saker som besvärar en i städerna vad gäller transporter är rätt ansenlig. På landet, så länge man bor i t ex skåne är det i princip bara en enda sak som kan ställa till det och det är snöstormar som driver igen vägarna. Man får ju inte glömma bort att vi som bor på landet inte alls måste åka in till staden för våra ärenden. Skolor ligger ofta i småbyar. Affärer i utkanten av städerna. Det enda kan vara om arbetet ligger i staden. Men om du är egenföretagare t ex, då finns inte det argumentet. Och jag lovar att din privata kontorsyta i m2 är mycket billigare i ett hus på landet än mitt inne i centrum.

Den skenbara fördelen med staden

Jag är dock den förste att erkänna att det finns klara lockande fördelar med att bo i staden. Du har tillgång till mycket praktiskt och kan gå och besöka dina vänner. Affärer, restauranger, arbetsplats och samhällsfunktioner likt skola och sjukvård ligger nära. Det är något visst med att bara kunna gå ut och ta sig en öl och sen bara gå hem igen. Staden har ett åtminstone till synes praktiskt övertag på landsbygden som är svårt att förneka. Men när man börjar titta på dessa fördelar rent praktiskt så inser man rätt fort att det är långt ifrån självklarheter. Det finns inget som säger att skolan ditt barn går på inte ligger i andra änden av staden. Att ditt jobb inte ligger i en annan stad. Att du bor i en del av staden som inte har några bra matvarubutiker. Det är t om ett ganska vanligt fenomen att just specifikt matvarubutiker ligger lite mer i utkanterna och inte i centrum. Åtminstone de större, billigare och mer välsorterade. Och transporter inne i en stad kan vara nog så komplicerade när det kommer till trafik och parkeringsmöjligheter. Ibland är det faktiskt mycket enklare att ta sig från landsbygden till kanten av staden där köpcentrum ligger och utföra sin handling än det är för de boende i staden att ta sig till samma plats. Så de teoretiska fördelarna som vi alla känner till kräver ju också väldigt bra omständigheter för att vara sanna.

Framtiden ser osäker ut för landsbygden, men också för staden

Trots att jag kan lista massor av fördelar kring att bo på landet som gör att jag föredrar det framför staden så ser jag också hur samhället allt mer urbaniseras och att glesbygd ofta drabbas av nedskärningar på allt från skolor till infrastruktur. Folk bor allt mindre ute på landet än man någonsin har gjort och ingen gör något åt saken för att motverka det eftersom det inte finns några starka politiska incitament. Men kommer denna utveckling verkligen att hålla i sig? Det jag tänker på är ju hur butiker faktiskt allt mer dör i våra stadskärnor. Pga höga hyror och att allt mer går över till näthandel. Plötsligt kanske staden allt mer utvecklas till en miljö som tappar en av sina starkaste kort, nämligen närheten till butiker. Mycket tyder på det. Ingen kan med säkerhet säga att de vet hur framtiden kommer att se ut – oavsett vilken boendeform man än väljer. Så då får man ju mest titta på vilka behov man har nu. Och där tror jag många överdriver städernas fördelar och dito landsbygdens nackdelar.

”Varför bor jag inte så här” säger många när de kommer ut till mig. Det är ju så fridfullt och skönt. Ja, varför gör du inte det?

Kan numera arbeta utan problem ute i min trädgård sedan jag dragit in extra repeaters som ger mig wifi över hela tomten. Jag tror mitt kontor är skönare än ditt faktiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *