10 punkter om att dejta en INTP

En sak där jag i diskussion med mina vänner som också är intresserade av MBTI ofta diskuterar är just det här med INTP och relationer. Här kommer mina personliga tips och reflektioner kring saker du bör tänka på och reflektera kring när du bestämmer dig för att gå på din första dejt med en av oss. Ja, vi är faktiskt rätt så knepiga som du kan se. Och nej, alla av oss kommer inte skriva under denna lista. Det ligger liksom inte i vår natur att vilja skriva under andras listor om oss.

1 Vi är inte nödvändigtvis jätteromantiska i den klassiska meningen. D v s förvänta dig inte någonsin blommor eller choklad som presenter. Och får du dessa saker ändå – visa uppskattning – det är i regel ett rätt stort ögonblick där vi ansträngt oss rejält för att vi verkligen brytt oss. Rent allmänt är INTPs rätt så känsliga kring det där med uppskattning kring ansträngningar och presenter. Om vi gjort till oss något extra kring något som uteslutande handlar om att roa dig, så är det väldigt bra ifall du visar tacksamhet. Annars blir vi lätt sura även om vi inte visar det. Och är det då tidigt i relationen är det tyvärr något som snabbt kan skada den för oss.

2 Många av oss har svårt att läsa av intentioner och syften. Inte minst om det finns inkonsekvens i logiken. T ex: Du säger att du inte vill hoppa i säng första dejten till oss. Men vi kanske vet att du hoppat i säng med andra på första dejten tidigare och ser sig då inte alls utvald utan tvärtom negativt särbehandlad kring vad som för de flesta av oss är en meningslös J-ritual. Då är det ofta kört. Rent allmänt är ritualer och moral kring dejten inte bara meningslösa för de flesta av oss, utan ibland direkt irriterande. Så här gäller raka rör, konsekvens, enkelhet och att vara beredd på att INTPs inte nödvändigtvis alls ser på avhållsamhet och ”tredje dejten” som ett tecken på att det är mer seriöst. Tvärtom kan många av oss se på det som att du sannolikt har en besvärlig högtravande emotionell koppling till sexualitet som vi kanske inte någonsin kan uppfylla. Och då blir vi avskräckta. Sexualitet måste vara enkelt och kul för oss.

3 Vi är inte snabba till riktigt djupa känslor som sagt. Det kan ta mycket lång tid för oss att veta vad vi känner – om vi någonsin blir riktigt säkra. Vi får därför gå på instinkt kring att det nog rimligen känns rätt bra – egentligen – med personen vi dejtar eftersom den upptar massor av tanke hos oss – och även känslor. Om det är innerlig passion du vill se för att du ska bestämma dig för om vi är den rätte så kan du redan ge upp från start. Den kommer senare, om den någonsin alls kommer. Räkna inte med det i alla fall. Det ligger liksom inte i vår natur. Man brukar skämtsamt säga att om en INTP tolererar dig får du vara nöjd. Det ligger tyvärr rätt mycket i det.

4 För INTPs är inte passionerade kring folk. Vi är lojala. Vi är ärliga. Vi är innerliga. Vi är goda vänner. Våra passioner kanaliseras inte i personer på det där sättet som ”bra relationer” ska enligt media. Utan för oss handlar det faktiskt ofta jättemycket om att hitta någon som tolererar oss och som vi själva på något eller några sätt får något tillbaka av. Våra passioner riktas nästan uteslutande åt våra intressen. Vill du se glöd i våra ögon så ska du hitta ett ämne den är intresserad av. Inte allt för sällan är det ämnet något med vetenskap, film eller litteratur. Jag tror det är rätt många av oss som tyckt att en dejt varit trevlig för att senare överraskande få avspisande höra ”jag kände inte att du såg mig” från den andre. För får du igång en INTP om ett ämne den gillar, då är det en svårstoppad passion och en hel dejt kan gå åt att diskutera MBTI t ex. Och nej, då syns du kanske inte längre. För lika lite som IxTPs gillar att småprata om sig själva eller sin karriär gillar de nödvändigtvis att småprata om dig och din karriär. Det är inte om sådana subjektiva ämnen man connectar med en INTP ändå.

5 Vi erbjuder förutom ovanstående saker ofta en rätt kul relation med mycket humor och en värme som bygger just att man har kul ihop. Om du inte alls delar vår humor kan det bli svårt att bygga något meningsfullt. Och vår humor är bortsett från nördig ofta alltid kring det tabubelagda. Är du en som ofta säger ”Sånt där ska man inte skratta åt” så är en INTP inte rätt person för dig att dejta. Någonsin. Stay the fuck away – för bägges skull.

6 IxTPs är trots ett ibland rätt kallt sätt jättekänsliga kring sina passioner. Håna aldrig våra intressen. Då är dejten eller relationen oftast över. Du kan däremot, om vi känner varann, gärna håna oss som personer för att vara nördar och geeks. Det ser vi sällan något problem i. För det är vi i regel alltid. Och det är något positivt i vår värld. Men håna vår passion och du kan bli föremål för en våg av polemik som totalt saknar känsla för att bevara några relationer – utan som helt handlar om att visa att du hade fel. Fel fel fel. Så om du känner för att totalt avspisa en INTPs intressen, var beredd på respons. Och att du för evigt blir hårt dömd och kategoriserad som mindre kunnig som konsekvens om du inte verkligen kan din sak med goda logiska argument. Bonus: Om du kan övertyga oss om att vi har fel, då blir vi något vi nästan aldrig blir: Imponerade av en annan person. Då har du oss lindade kring ditt lillfinger.

7 Undvik att diskutera politik på en dejt om du inte vill mötas av djävulens advokat som för sakens skull gärna letar fel i dina påståenden kring saker du brinner för. Det handlar dock inte om att vi själva är känsliga kring det, utan att ämnen som är så viktiga som politik ofta är, men samtidigt så ofta helt baserade i tyckanden och känslor alena, blir något där vi ofta gärna som default lägger sig neutralt ideologiskt bara för att känna sig förmer än alla andra. Och det är något med känslobaserade åsikter som vi bara inte kan låta bli att pilla på när vi stöter på det. Du är så säker att du har rätt, om en sak du uppenbarligen inte kan bevisa objektivt. Oemotståndligt tillfälle att visa det för dig och ”hjälpa” dig tänka mer sansat.

8 För oavsett om ämnet är politik, vetenskap eller musik så har vi en tendens att gärna alltid försöka leta efter unika gråzoner. För INTPs har ett smått patologiskt behov av att vilja känna sig unika. Det gör att vi gärna skapar oss en identitet där vi helst inte ska tycka som en massa andra. Den perfekta hipstern kan vi kalla det, för vi vill inte tycka som någon annan om någonting – allra minst som en hipster. Det kan förklara varför vi ibland har lite konstiga åsikter, talanger och intressen. Precis som ISTPn blir ofta INTPs en jack-of-all-trades i vår eviga jakt på saker som roar oss och som gör oss lite unika. Att kunna lite om allt hör liksom till. Det är sällan en INTP är helt oinsatt i ett ämne eller tycker ämnet är 100% ointressant – även om vi ofta påstår det. Vare sig vi vill det eller ej tenderar vi att snappa upp något om allt. Det är också därför vi blir besserwissrar av rang som folk blir trötta på. Vi vill så gärna hjälpa folk tänka rätt ™ .

9 Vi är plumpa. Vi säger saker ibland som är gott menade, men som kanske inte är det du ville höra. Är klänningen du har fin? Nej. Den sitter ju rätt illa faktiskt. En massa veck kring magen som ju faktiskt får dig att se onödigt tjock ut och färgen skär ju sig faktiskt med ditt hår. Och innan vi insett att du inte ville ha det korrekta objektiva svaret ™ är det ibland försent.

10 Nej jag vet, jag överdriver massor nu om oss INTPs. De flesta mogna normalbegåvade INTPs är inte sociala kretiner, nördiga känslokalla besserwisserrobotar eller omogna nättroll. Vi har hyfsad koll på sociala koder och önskemål och kan föra oss utmärkt i alla sociala situationer, men ibland skiner det igenom att vi oftast bara tycker att alla ritualer och sociala regler och saker folk gör är trams. Det vi i regel lär oss genom åren är att dölja vår likgiltighet inför dessa saker och att bemästra dem. Ju äldre vi blir desto mer uppskattar vi ofta värdet av en friktionsfri relation med vår omgivning och ibland är den smidigaste lösningen att det är vi som får anpassa oss. Den här listan handlar ju just om stereotypen, som finns där och ibland skiner igenom hos de flesta av oss och att den kan vara bra att känna till för att du ska spara dig irritation och besvikelse. Att dejta en INTP handlar inte bara om att förstå hur vi fungerar dock, det handlar mycket om att du kan läsa av oss. Kan du det och tolerera våra egenheter utan att missförstå något, då är du sannolikt perfekt mach för en oss. Men som de flesta av oss kan berätta så är en perfekt relation för oss något vi sällan stöter på, men som vi heller inte kräver. Vi är vana vid att det skaver mellan oss och andra personligheter på vissa punkter även i goda relationer. Det gäller bara att det positiva överväger så är vi oftast riktigt nöjda. Det kanske låter rätt sorgligt, men att vara INTP är ur sociala perspektiv också en rätt så sorglig historia.

(PS, själv är jag inte singel, men dessa saker har jag ju reflekterat över ändå, jag är ju trots allt INTP och reflekterar över allt kring oss som kommer på tal.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *