Det här med hur Google rankar sidor

Idag är sökmotorn Google så pass välgjord att den i större utsträckning än någonsin tidigare baserar sin ranking av sidor på innehållet. Tidigare var det i princip bara länkar, aktivitet och taggar som avgjorde hur högt upp du kom på ett sökord. Saker man genom länkbyten och tomma spöksidor kunde manipulera. Men dessa tider av enkla tekniska trick är tack och lov förbi. Idag är innehåll väldigt mycket mer avgörande även om ingen utom Google själva exakt vet hur allt mäts. Ja, länkar, aktivitet och rent tekniska aspekter spelar fortfarande stor roll. Men dessa ting kan inte riktigt på egen hand längre lyfta en sida.

Men det sagt finns det fortfarande mörka moln på himmeln. Ett av dessa är verktyg som automatiskt genererar textmassor åt sidor. Textmassor som kan läggas in på dolda sidor och därmed öka på en domäns allmänna ranking vad gäller innehåll. Meningslös, men korrekt text som Google inte kan se igenom.

Jag kan inte låta bli att tänka att det vore mycket enklare att bara faktiskt lägga in något riktigt och intressant på en sida. Att anlita en skribent likt mig om man själv inte har tid eller kunskap.

Inte minst med tanke på att falskt innehåll och clickbaits faktiskt kan riskera straffas av Google om det uppdagas av AIn. Och det är ju faktiskt inget annat än en form av bedrägeri där man lurar både Google och folk som söker på nätet och det här jobbar ju Google hela tiden med att försöka uppdaga.

Istället för att komma till den mest relevanta sidan, som innehåller den bästa informationen, så kommer man till en sida som köpt till sig ranking, eftersom det som den innehåller (sannolikt) är undermåligt på egen hand.

En del av problematiken är dock inte bara illvilja från skrupelfria säljare utan att Google själva också måste tjäna pengar. Helt godkända sponsrade länkar fyller ju flödet när du söker och kan ju vara att betrakta som missvisande de med. Jag förstår varför Google gör så, men helt bra är det ju heller inte.

Jag tänker att i framtiden blir saker bättre. Jag hoppas det i alla fall. Läs mer här på Googles hemsida om hur det fungerar.