Årets julklapp 2019 – mobillådan

Mobillådan alltså. Ja jag säger då det.

1 Ett träföremål som garanteras görs på något miljöovänligt sätt i någon sweatshop i Bangladesh för de priserna vi ofta ser. Du kan glömma lokalproducerat hantverk i de flesta fall. Hantverk kostar nämligen. Även importerat. Vad hände med hållbart tänk HUI?

2 Varför alls? Om du nu känner ett behov av att samla in mobiler, varför inte bara använda något du redan har hemma? Behöver du verkligen ett nytt föremål för detta? Funkar inte fatet, skålen, hallbordet eller korgen? Återigen HUI. Vad hände med hållbarhet? Är inte detta snarast symbolen för motsatsen? Den minst nödvändiga prylen du kommer att köpa?

3 Och det såklart viktigaste: Om du inte är en utsjasad barnfamilj där bråk om skärmtid bäst löses med begränsningar så har jag väldigt svårt att se vem som tycker detta är en bra idé att ställa fram när man får gäster om de bara tänker efter lite. För det här utstrålar nämligen en massa passiv aggressivitet och du kan komma att trampa en hel del människor på deras tår helt i onödan. Vi är många som därtill blir extra obstinata när man klappar oss på huvudet och lägger sig i saker som de inte har att göra med och där jag antingen får spela med, smyga, eller hitta på en lögn om jag inte har modet att säga som det är. Hela den här “så här gör vi i hemma hos oss”-mentaliteten presenterat med grupptryck är irriterande och minst sagt lika respektlös som att sitta med näsan i en mobil när du är bortbjuden. Du är kanske en halvtrist värd och dina gäster står bättre ut för att de får titta ner i mobilen då och då?

Jo jag förstår. Det är okul med gäster som gör annat än deltar i diskussioner. Men ofta i vissa sällskap så hamnar man utanför pga att man inte känner så många eller för att man kanske inte är världens mest extroverta individ som kanske ens vill prata med alla. Eller så kanske man faktiskt vill fotografera lite. Eller väntar på något viktigt samtal. Oavsett anledning, så har man ju ingen skyldighet att behöva hamna i en situation där man ska behöva förklara sig på något sätt. Så snälla människor. Behandla dina gäster som vuxna individer. Med respekt. Håll inte på med dessa passivt aggressiva lekar. Är det så att någon i sällskapet alltid bara sitter med näsan i mobilen och det stör dig, så föreslår jag att du låter bli att bjuda in vederbörande nästa gång.