Reflektioner om skalor i scifi

Bara en sån där mind=blown-grej som förstärkts av att jag druckit för mycket kaffe. Och nu ska jag upphetsat skriva det nördigaste nischade jag skrivit på länge.
Jorden 2019 är en civilisation som ligger ca 0.73 på Kardashev-skalan. 1 innebär att man kan utnyttja motsvarande Jordens hela energipotential.

Vi är nånstans 100-1000 år från det än om allt fortsätter utvecklas, om vi inte hittar ascool teknologi snart. Även OM vi gjorde det så tar det fortfarande tid innan det påverkar världsekonomin och utvecklingen överlag.

Kardashevskalan alltså en logaritmisk skala i praktiken från 0-3 (0-6 om man räknar senare definitioner). 0 är alltså superprimitiv stenålder på en planet. 3 är att man täcker en hel galax – så utvecklingen är stor och man behöver decimaler och insikt om att allt handlar om exponentiell utveckling av alla siffror för varje ökning.

Ja alltså Kardashev 3. Ett galaktiskt imperium. Ja ni vet, som “imperiet” i Star Wars, fast inte alls så dåligt beskrivet som där i siffror då utan på riktigt. Star Wars är som sagt inte bra scifi. Det är bra rymdunderhållning. Star Wars-imperiet är egentligen inte i närheten av att vara ett riktigt galaktiskt imperium. Inte med de siffror de jobbar med.

Men strunt i kardashev 3 (och de ännu större 4 och 5) nu. Det är för abstrakt i storlek. Det går inte att greppa storleken på en civilisation som har fler planeter än vi har människor. Och varje planet har flera triljoner invånare… än mindre när vi börjar tala om hela eller flera universum.

En Kardashev 2-civilisation i vår närhet (alltså en som kan utnyttja hela sin stjärnas energiproduktion genom att t ex bygga en Dysonsfär eller bara har enorma energiresurser och typ koloniserat alla sina planeter och byggt en jävla massa baser osv) skulle rimligen ha en befolkning på många många triljoner. De flesta scifis du ser underskattar alltid sånt där, men det är så det faktiskt blir när du kan utnyttja energi mycket mer effektivt. Plötsligt blir det färre problem att mätta fler munnar.

En Kardashev 2 skulle sannolikt därför ha mer personer och resurser som studerar oss än vi har om oss själva på sina universitet. Med råge. Trots att detta skulle vara världens minsta nisch för dem på deras universitet (eller hur nu deras lärosystem ser ut, men motsvarande). Det är alltså oviktigt hur oviktiga vi är för dem. Det räcker med att vi jobbar med minsta siffrorna i proportion till minsta för oss.


Ungefär som studiet av fjärilsantenners böjningsförmåga vid 0-gradig temperatur är för oss. Det finns säkert någon stackare som forskar om det, men det är fan inte många jämfört med det totala antalet människor på planeten. Kanske 1-2 stycken.
Samma för Kardashev 2, men med dess siffror då där 1-2 stycken individer motsvaras av 1-2 miljoner i obetydlighet.

För låt oss säga att någon där funderar på Jorden – en för dem primitiv planet en bit bort. Men nu talar vi som sagt om en civilisation med många triljoner invånare. Och med “inte många” som gör något menar vi då det alltså relativt. Kanske några miljoner individer forskar om Jorden. Med deras teknologi till hjälp som rimligen innehåller massor av fantastiska hjälpmedel som vi inte har (än) i form av mätinstrument, AIs, databaser osv. Det där med vad som utgör en nisch är alltså relativt till antalet. En miljon sandkorn är pyttelite i en öken.


Men det coola/läskiga är konsekvensen. D v s de skulle i kraft av sin storlek som en Kardashev 2 sannolikt per definition om de alls studerat oss, veta mer om oss, än vi om oss själva utan att ha ansträngt sig det minsta. Så om det finns civilisationer där ute, som har påtagligt mycket bättre teknologi än vad vi har och ligger på motsvarande Kardashev 2 i resurser, lite som vi ser i filmer när aliens kommer i coola rymdskepp med ont uppsåt… Så är de ofattbart mycket mer överlägsna oss per definition. De vet allt vi vet. Och oerhört mycket mer. Konsekvensen av en uppskalning av alla siffror blir just den.


Kan vi vi spränga dem i luften med datorvirus? Försvara oss med kärnvapen? Räcker det med att en modig amerikan säger fuck you och så har vi fortfarande lite att säga till om och tillslut vinner vi för att aliens gör ett misstag och vi utnyttjar det? 🙂
Sällan har jag nog med större säkerhet kunnat säga nej på en fråga om något alls.

Självklart inte. Vi kan, med massor av tur, vara besvärliga. Likt en flock myror kan vara besvärliga för en människa. Men i det stora hela kan en människa jätteenkelt besegra en flock myror. Det här går inte ens att jämföra med när europeer kom till nya världen och hade skjutvapen vs ursprungsbefolkningen. Det här är en helt annan nivå av överlägsenhet. Och på samma sätt skulle en Kardashev 3 bara behöva knäppa med fingret för att utplåna en Kardashev 2 som bara behöver knäppa med fingret mot oss.

Vilken tur att vi sannolikt inte behöver bekymra oss om detta i verkligheten. För det verkar (tyvärr) som om det inte finns speciellt många andra teknologiska civilisationer i vår närhet.