Användningsområden för AI-konst


“beautiful modern website landing page for sneakers, use soft pastel colors and white and round shapes, UX, 3D”

En grafisk AI likt Midjourney, Stable Diffusion och Dall-E kan användas för rent nöje, för inspiration och musa och för rent kommersiella syften rakt upp och ner.  Ibland skapar den saker du kan använda rakt av utan att göra mer. Men ofta måste du fortfarande arbeta med sakerna för att ha någon större praktisk nytta av dem. Möjligheterna handlar oftast bara om din fantasi. Och ju skickligare du är med kreativa verktyg, desto bättre resultat får du. Som med alla verktyg. Sen är det givetvis så att AIn inte bara är ett nytt verktyg. Som jag redan avhandlat kommer det komma många nya och komplicerade konsekvenser med den.

Rättigheter kring figurer och syfte med dessa är i princip det enda konkreta problemet som vi brottas med just nu. Du får sannolikt inte använda Mickey Mouse i din nya logo för ditt leksaksbolag om vi så säger. Men du får än så länge teckna saker i en stil som påminner om Disney. Iaf i teorin. Sen vet vi inte vad arméer av arga advokater och upprörda illustratörer kan ställa till med kring den konstnärliga friheten. Jag tror och hoppas att alla försök att stoppa utvecklingen misslyckas, men allt handlar om hur lagstiftare fungerar.  Det uppenbara nästkommande problemet är att AI kommer att påverka arbetsmarknaden. Många gamla sorters jobb kommer att försvinna. Jobb vi tar för givet idag. Men många nya kommer också att uppstå

Det jag personligen har märkt mest av är att den för in dig på nya idéer och ger ny inspiration. En del blir bara bestörta av bild-AIn, jag känner en nyfödd skaparlust som jag inte känt på många år. Både för mitt eget höga nöjes skull och saker jag skulle kunna använda i mitt företag. Det är som att få en magisk leksak. Det stora problemet är att sansa sig och välja vad man ska göra av allt man kan tänka sig göra. Möjligheter har absolut demokratiserats. Det som låg bortom min hantverks talang eller ork att skapa är nu möjligt. Och bara fantasin sätter gränser.

 • Kombinera två olika konststilar i en bild. Hur skulle Pippi Långstrump se ut med cyberpunkkläder och gjord av Rembrandt? Hur skulle Picasso ha ritat Disneyfigurerna? Och släng in alla figurerna i en bar. Oj, det där skulle ju kunna bli ett snyggt mönster på en tröja.
 • Hur ser Darth Vader ut som samuraj? Med lite blommor på hjälmen? Hur ser farmor ut som Darth Vader om vi använder ett foto på henne? Hur ser lille Arvid ut som Luke Skywalker och tecknad i 3D? Där har vi årets julfoto!
 • Hur skulle klänningen jag designat i min kläddesignstudio se ut se ut på foto på en rödhårig kvinna som står vid havet? Hur skulle den se ut i en djungel? Möjligheterna att “testa” sina handskapade alster med assistens av en bild-AI är enorma.
 • Jag behöver snabbt ett foto av en stad. Ett cityscape som påminner om en gata i New York på 1980-talet. Det behövs till min nya webbshopps streetwear-del.
 • Ladda upp ett foto av ett rum i din lägenhet, be AIn visa det med olika sorters inredning.
 • Skapa en bild som föreställer en våg. En mörk våg som slår in vid kusten en höstdag. Jag ska ha den i bakgrunden på min annons om nya parfymer.
 • Hur skulle en hemsida kunna se ut som är i stil med Nikes, men som handlar om min cider från Österlen? Oj, där har vi en mall jag iaf att någon ska bygga vidare på. Lite basic text till hemsidan? Inget problem, det kan ChatGPT hjälpa dig med. Åtminstone grunderna så du kommer igång. Och kan du redan copy men inte webbdesign så kan du ju leka runt här med dina tankar på hur texten skulle se ut på en sida.
 • Ge mig koncept på nya t-shirttryck som handlar om björnar som vi skulle kunna använda åt ett jobb åt några på en djurpark. Jag kanske är grafisk designer och tänker inte använda rakt av, men jag vill ha något att utgå ifrån som mall. För att få nya specifika eller galna uppslag när fantasin tryter.
 • Hjälp mig skapa en logotype för ett nytt cykelmärke. Stilen ska vara vintage och i blå pastellfärger och kännas som en amerikansk diner på något sätt. Den här ska jag sen använda rakt av eller sannolikt be en firma designa i mer användbar skalbar grafik för tryck.
 • Jag har idéer kring en fantasybok. Skriver in det jag funderat på och ser vad den skapar. Oj! det mörka landskapet här blev ju riktigt häftigt och träden ser ju spöklika ut med det där gula ljuset, ja det ser jag ju nu är något jag kanske i större detalj behöver beskriva, och på det här sättet som AIn nu föreslog visuellt. (Att skriva berättelser baserat på eller med hjälp av visuella förlagor är inget nytt alls.)
 • Visualisera den här dikten tack! Jag vill bara se vad som händer. Visualisera den här strofen bara. Jag vill bara få ett skratt. Kanske blir det så kul att andra också skrattar. Kanske är jag jätteduktig på att hitta just det unika och bisarra med AI-konst och göra något riktigt unikt av det.Visst är människans hjärna fantastisk. Den har nämligen en förmåga att se och utnyttja ny teknik för nya lösningar på ett väldigt kreativt sätt. Symbiosen AI och människa är därför fantastisk som jag ser det.  Så börja använd AIs i ditt arbete redan idag istället för att klaga.