Finns det säkra framtidsyrken?

En del hävdar “ja!”, med emfas t om. Jag är inte alls så säker på det. Allt handlar ju om vilka variabler vi lägger fram och är det något 2022-2023 lärt oss är det att inte ens de mest spekulativa sciencefiction-författarna eller futuristerna har varit så bra på att se alla variabler.

Att AI och automatisering skulle komma och börja ersätta eller iaf hota en del yrkens existens har varit känt länge. I hundra år minst.

Från början handlade det mest om diskussioner kring sk “tråkiga” jobb. Massproduktion och transport.

Men under 00-talet började man ta fram AIs som numera kan ställa diagnoser och operera folk bättre än läkare och kirurger. Alltså insåg man rätt fort att variabeln “kunskap” också var en sak AI kunde rätt så jäkla bra.

Fokuset då var länge det som väldigt många – kanske nästan alla – fick fel på: Att istället för vissa sorters jobb, så skulle vi få kunna ägna oss åt kreativa yrken.

Det argumentet gick sådär. I a f om man ser till det som ett avlönat yrke och inte en hobby. Ingen hindrar ju dig från att måla en tavla, men om du t ex är en mindre namnstark yrkesillustratör idag så hade jag definitivt känt mig nervös. Det samma gäller mitt eget gebit med avlönat skrivande. Så istället för de “tråkiga” jobben, visar det sig att AIn var ganska skicklig på de roliga.

Ja jag vet. Vi är inte där ännu. Det är ett tag kvar till människor kan bli ersätta i dessa yrken. Men var inte så naiva och arroganta. Vi pratar om produkter som funnits ute i mindre än ett år, och redan nu gör enorm påverkan. Den kurvans slut är vi inte i närheten av att se än. Vad tror ni en AI kan om 10 år? Om 20? Många av er är fortfarande yrkesföra då.

Som jag ser det finns det bara två sorters *relativt* säkra framtidsjobb. Det ena är hantverken, som kräver komplex anpassningsförmåga och en dyr robot som styrs av en AI. Vi är rätt långt ifrån att en robot kan komma hem till dig, du berättar för den hur du vill att din veranda ska se ut vid din sneda och knepiga vägg och den kan bygga den åt dig, på ett sätt där det lönar sig med en robot bättre än en erfaren hantverkare.

Det andra är givetvis alla mellanmänskliga yrken. Där en stor del av yrket handlar om mötet med en lyssnande människa. En primal sak, som inte bara ersätts så enkelt av en AI eller robot, oavsett hur mänsklig vi gör den. Det krävs något speciellt för att inte uncanny valley ska spöka enormt.

Pedagoger, psykologer, präster, sjuksköterskor. Alla människor är inte beroende av människomötet, men väldigt många är. Så även om du själv inbillar dig att en robot hade räckt fint åt dig i skolan, så är det rätt välkänt att präglingen och kontakten är avgörande för inlärning för många barn.

Men, det uppenbara kvarstår: Alla varken kan eller bör arbeta med hantverk och människor. Så nog kommer det krävas intressanta samhällsförändringar under kommande generations liv för att lösa allt. Och det är med kännedom om det vi *redan* vet idag.

Det okända finns såklart där med.