Professionalism och yrkesstolthet. Fan vad jag älskar det!

Igår blev jag påmind om skillnaden mellan att mest bry sig om sig själv och att verkligen respektera sina fans. På scenen i Lund stod metalgudarna Meshuggah och levererade en konsert och allt var ofattbar perfektion.

Efter tre onödiga och halvdana förband som misshandlade min hörsel mer än något annat, så steg de upp på scenen och presterade något av det bästa jag har sett live. Och det berodde inte på att de gav sin publik en massa känsla, det är det många som kan, utan att de gav sin publik en sak som bara kan åstadkommas med yrkesstolthet och professionalism.

Som musiker i sig är de utan fel. Thomas Haake på trummor rankas inte oförtjänt som en av världens bästa trummisar. Han är ofta en trummisarnas trummis, just eftersom det han bjuder på är inte extravagans, utan perfektion i det ofattbart avancerade. Som en mästare med långt mer än 10 000 timmars övning bakom sig.

Ljudet var perfekt. Helt ofattbart bra. Hur lyckas man få det att låta som en high end-stereo live, och med dödsmetall?

Det var helt i klass med Pink Floyd 1994, vilket jag länge skulle tro skulle stå ohotat rent ljudmässigt. Många band tror att det räcker med att höja volymen och ha en dånande bas, så blir det bra. Det är inte alls sant. Det krävs oerhört mycket kunskap om ljud och akustik för bra ljud live.

Ljusshowen var otrolig. Perfekt synkad med musiken förstärkte den upplevelsen enormt.

På scenen stod ett gäng nationalklenoder som det borde resas statyer för. Men i kontrollbåset så stod det också anonymt folk som skötte ett rymdskepp likt astronauter på NASA.

Proffs som älskar sitt jobb.

Det här gjorde mig så oerhört glad. Men samtidigt påminner det mig om attityden som så många stora världsartister har kring sitt framträdande. Och jag har sett många.

Att det räcker att man ställer sig på scenen och sjunger lite. En random ljusshow till det. Minimum effort. Ty man vet att 8 av 10 fans där ändå blir nöjda. “De är ju här för att de älskar oss.”

Meshuggah verkar snarare ha inställningen: Du får allt det här av oss för en struntsumma, för vi älskar dig.

Tänk om företag överlag fungerade lite mer så. Om allt fungerade så.