Topp 10 antika retoriker

  1. Aristoteles: Aristoteles föddes i Stagira, Chalcidice, Grekland år 384 f.Kr. Han var en grekisk filosof och en av de mest kända retorikerna i historien. Han skrev boken “Retoriken” som är en av de mest inflytelserika verk om ämnet. Aristoteles ansåg att retorik var en konstform som kunde användas för att övertyga människor om något. Han var också en elev till Platon och lärare till Alexander den store.
  2. Cicero: Cicero föddes i Arpinum, Italien år 106 f.Kr. Han var en romersk talare, advokat och politiker som ansåg att retorik var en viktig del av politiken och använde den för att övertyga folket om sina idéer. Cicero skrev flera verk om ämnet, inklusive “De Oratore” och “Brutus”.
  3. Demosthenes: Demosthenes föddes i Aten, Grekland år 384 f.Kr. Han var en grekisk talare som anses vara en av de bästa retorikerna genom tiderna. Han var känd för sin förmåga att övertyga människor med sina tal och använde sin talarkonst för att försvara Aten mot Makedonien.
  4. Isokrates: Isokrates föddes i Aten, Grekland år 436 f.Kr. Han ansåg att retorik var en viktig del av utbildningen och skrev flera verk om ämnet.
  5. Lysias: Lysias föddes i Aten, Grekland år 445 f.Kr. Han var en grekisk talare som specialiserade sig på att skriva tal för andra personer. Han skrev flera tal som användes i rättegångar och politiska sammanhang.
  6. Gorgias: Gorgias föddes i Leontini, Sicilien år 485 f.Kr. Han var en grekisk talare som ansåg att retorik var en konstform som kunde användas för att övertyga människor om något. Han var också känd för sin förmåga att skriva prosa.
  7. Alkidamas: Alkidamas föddes i Elaia, Grekland år 400 f.Kr. Han var en grekisk talare som ansåg att retorik var en konstform som kunde användas för att övertyga människor om något. Han skrev flera verk om ämnet, inklusive “Om de sofistiska argumenten”.
  8. Antiphon: Antiphon föddes i Aten, Grekland år 480 f.Kr. Han var en grekisk talare som specialiserade sig på att skriva tal för andra personer. Han anses vara en av de tidigaste sofisterna.
  9. Thrasymachos: Thrasymachos föddes i Chalkis, Grekland år 459 f.Kr. Han var en grekisk talare som ansåg att retorik var en konstform som kunde användas för att övertyga människor om något.
  10. Protagoras: Protagoras föddes i Abdera, Thrakien år 490 f.Kr. Han var en grekisk filosof och talare som ansåg att människan är måttet för allt.

rhetoric speaking