SAOB

SAOB (Svenska Akademins Ordbok) är klar. Eller ja, det återstår dels att man kommer gå igenom alla gamla böcker igen, dels ett kontinuerligt arbete att fylla på och fixa såklart. Men i det stora hela är ett av svensk forsknings och tryckkonsts mest imponerande projekt färdigt.

Till skillnad från SAOL (Svenska Akademins Ordlista), som mer är en trendöversikt kring ord som ständigt ändras, utvalda av en grupp människor, så är SAOB en genuin förteckning över hela vårt språk. Även ord som man ytterst sällan ser i vardagen numera. Helt enkelt alla ord (utom möjligen vissa dialektala ord, felstavningar, arkaiska stavningar och väldigt nya ord såklart)

Men framförallt är det en förteckning kring när och var det använts. Så att varje skribent med självaktning kan belägga användandet av ord och grammatik.

Så nästa gång någon ropar “det där är fel!” eller “det där är en anglicism”, så kanske du ska kolla upp saken i SAOB. Väldigt ofta visar SAOB att det är självsäkra ordpoliser som har fel. Förvånansvärt ofta faktiskt har just ordpoliser fel. Ordpoliser är nämligen sällan så lärda i språk som de själva tror, utan oftare bara förvaltare av missförstånd och förenklingar.

Jag har haft enorm nytta av SAOB på nätet, både privat och professionellt.

SAOB boktrave