SVTs Historien om Sverige

Jag tittade på de två första avsnitten av SVTs nya storsatsning Historien om Sverige. Historien om Sverige. 

Jag tittar på programmets innehåll, kritiken den mött och hur den förmedlar och kommunicerar historia. Och framföralltt vilka problem som arkeologi och historia alltid dras med i sin förmedling, så även den här serien.

Jag reflekterar även över hur ämnet arkeologi har ändrats och inte ändrats över tid sedan jag själv studerade det för snart 20 år sen. Ja, jag både älskar och ogillar detta ämne, som ni kommer att märka i detta avsnitt. Men absolut mest älskar.

Spoiler: Det är onekligen mycket gnäll från folk med tveksamma motiv till sitt gnäll och som jag därför avfärdar rätt hårt. Lyssna på varför. Räkna med att bli upprörd om du tillhör team gnäll. För jag kommer inte vara snäll.