Plattjordare, retorik och intelligens

Plattjordare, flat earthers eller flerfs på engelska. Människor som tror att Jorden är platt, dvs en platt skiva. De verkar finnas i en allt mer växande eller åtminstone högljudd skara. Och det bekymrar mig ifall de får större utrymme i en debatt, som vi rimligen inte skulle behöva slösa mer tid på.

Är plattjordare dumma i huvudet? Vetenskapen säger faktiskt ett klart ja på den frågan. Det finns massor av forskning som faktiskt visar att människor som dras åt konspirationer, är mindre begåvade än andra i genomsnitt. Är det snällt att påpeka detta? Nej. Och därmed kanske man kunde tro att det också bara är onödigt. Att det är icke konstruktiv diskussionsteknik.

Men som jag tar upp i senaste avsnittet av Loftpodden, så är det tyvärr pudelns kärna och den enda konstruktiva diskussionstekniken som existerar.

Det där med att stångas kring de sk “sakliga” argumenten med människor som tror på pseudovetenskap och konspirationer är oftast slöseri med tid. Sakargumentet är människan och retoriken bakom. Det hela står och faller med själva behovet av att tro på konspirationer och vad det kommer av. Inte sakargumentation.

Mer läsning:
https://en.wikipedia.org/wiki/Empirical_evidence_for_the_spherical_shape_of_Earth
https://en.wikipedia.org/wiki/Conspiracy_theory
https://en.wikipedia.org/wiki/Flat_Earth
https://en.wikipedia.org/wiki/Modern_flat_Earth_beliefs
https://en.wikipedia.org/wiki/Biblical_literalism

Om intelligens och psykologi kring konspirationsteorier
https://westminsterresearch.westminster.ac.uk/item/8y84q/analytic-thinking-reduces-belief-in-conspiracy-theories
https://www.scientificamerican.com/article/people-drawn-to-conspiracy-theories-share-a-cluster-of-psychological-features/
https://neurosciencenews.com/psychology-conspiracy-theories-23531/

Lyssna på avsnittet
Apple
Spotify
Youtube