Högskoleprovet: Orddelen

Svenska dagbladet brukar lägga upp orddelen av högskoleprovet på sin sida. Numera bakom betalvägg tråkigt nog.

Men en sak som aldrig upphör att vara gratis är kommentarerna man ser på sociala medier om detta prov. Ett gäng 40-plusare som slår sig för bröstet och stoltserar med att ha alla rätt. Och det får man såklart vara nöjd med, men tyvärr kan man samtidigt inte låta bli att raljera kring det språkliga förfallet hos unga som inte klarar av det lika lätt.

Det dessa språkliga genier inte inser är att just ordförrådet tenderar att växa mer eller mindre hela livet hos alla människor. Peaken är aldrig omkring 20, ens för de människor som har alla rätt redan i den åldern.

Det gör att det skiljer sig från andra delar av provet där man i mycket yngre år kan briljera mer på samma villkor. Det tar helt enkelt tid att ansamla ett stort ordförråd.

Så, du är 56 år och har alla rätt på orddelen. Grattis. Det bör du ha. Annars har du antagligen inte läst många böcker under ditt liv.

Jag lovar att du inte skulle haft alla rätt när du var 20. Rent statistiskt sett är det åtminstone betydligt mer ovanligt.

Men, sjunker ordförrådet hos medborgarna överlag? Ja, tyvärr verkar det också finnas en trend att folks språkliga kunskaper sakta har minskat. Så det är inte bara en fråga om naturlig utveckling av ordförrådet.

Just för att vi läser allt mindre. Sociala medier och TV-serier ger oss inte samma språkliga utveckling alls som läsning gör.

Det syns ju även i professionella sammanhang. Texter skrivna av yngre kommunikatörer i professionella sammanhang som är fyllda av tveksam grammatik och felaktiga ordval.

Det är en trist utveckling.