Indexeringsproblem med Google

Hittar inte Google din sida?

Det kan finnas flera möjliga orsaker till varför din bloggsida inte indexeras av Google Search Console och varför den felaktigt hänvisar till en hänvisningssida som inte är din faktiska bloggsida. Här är några potentiella orsaker och lösningar:

 1. Felaktigt angiven kanoniskt tagg: Kontrollera om din bloggsida har en kanonisk tagg som pekar på hänvisningssidan. Om det är fallet, ta bort den kanoniska taggen eller ange den till rätt URL för din bloggsida. Så här kan du lösa detta om du kör wordpress:
  1. Installera och aktivera Yoast Test Helper-pluginet
  2. Gå till din WordPress-administratörsdashboard > Verktyg (sidofält) > Yoast Test. Hitta Yoast SEO-avsnittet och klicka på knapparna “Återställ indexables tabeller och migrationer”, “Återställ utmärkande ord beräkning” och “Återställ interna länkräknaren”. Efter varje klick laddas sidan om för att bekräfta att varje återställning var framgångsrik.
  3. Gå till SEO > Verktyg och under SEO-data, klicka på knappen “Starta SEO-dataoptimering” för att tillåta Yoast att skanna om ditt innehåll.

   

 2. Blockerad av robots.txt: Se till att din saknade sida inte blockeras av din webbplats robots.txt-fil. Om det är fallet, ta bort blockeringen eller justera inställningarna så att Googlebot kan krypa din bloggsida. Kontrollera givetvis också att du ö h t har en robots.txt. Vissa plugins kan stänga av den.
 3. Har du en sitemap? Är du säker? Är den korrekt? Du måste ha en sitemap. Kontrollera noga under Google Search Console (som jag förutsätter att du har). Yoast SEO tillhandahåller en sitemap om du kör wordpress. Jag rekommenderar dig att använda Yoast SEO om du kör wordpress på din sida.
 4. Långsam sidbelastningstid: Om din bloggsida har långsam laddningstid kan Googlebot inte söka utan att det riskerar avbrytas. Kontrollera din sidbelastningstid med verktyg som Google PageSpeed Insights och optimera din sida därefter. Du kan även här få andra indikationer på fel som finns med din sida.
 5. Nyligen publicerad: Om din bloggpost är ny kan det ta lite tid för Google att indexera den. Var tålmodig och vänta några dagar eller veckor för att Google ska upptäcka din bloggpost och indexera den. Det finns inget garanterat sätt att säga hur lång tid det tar.
 6. Du har angivit nofollow eller noindex någonstans. Kontrollera hur det står till med no follow på din sida och om några relevanta länkar är drabbade. Notera att vissa saker kan ha nofollow utan att det är fel, t ex som delningsknappar till sociala media.
 7. Du är straffad av Google. Anledningen kan vara ett misstag eller att din sida inte alls uppfyller deras regler angående seriositet. Det här är svårt att korrigera, men i vanliga fall vet du nog om ifall du gjort något dumt. Du kan dock kontrollera detta. Det kan också uppstå p g a stora strukturella fel på din sida med index-filen och liknande.

Läs mer om indexering och problem på Googles sida.