Vad är On-Page SEO?

On-Page SEO, även känt som “on-site SEO”, är en grundläggande aspekt av sökmotoroptimering som fokuserar på att förbättra användarupplevelsen och sökmotorernas förmåga att förstå och indexera din webbplats. Genom att optimera webbplatsens innehåll, struktur och meta-data kan du driva mer relevant trafik och öka din ranking i sökresultaten. I denna text kommer vi att gå igenom några av de mest betydelsefulla faktorerna inom On-Page SEO.

1. Kvalitativt och relevant innehåll

Innehåll av hög kvalitet är grunden för en framgångsrik On-Page SEO-strategi. Det är viktigt att skapa innehåll som är relevant, engagerande och informativt för dina besökare. Detta innebär att du bör fokusera på att skapa unikt och värdefullt innehåll som svarar på användarnas frågor och behov. Norrtou Creations hjälper dig givetvis analysera din digitala strategi om du så önskar.

2. Nyckelordsanvändning och placering

Nyckelordsforskning och rätt användning av nyckelord är kritiska för On-Page SEO. Det är viktigt att identifiera och använda relevanta nyckelord på rätt sätt inom din webbplats, inklusive titlar, underrubriker, meta-beskrivningar och alt-text för bilder. Detta hjälper sökmotorer att förstå vad ditt innehåll handlar om och indexera det korrekt. Norrtou Creations har lång erfarenhet av informationssökning och är skickliga på att hitta bra och relevanta sökord.

3. Sidans titel och meta-beskrivning

Sidans titel och meta-beskrivning är viktiga element som påverkar både användarupplevelsen och sökmotorernas indexering. Sidans titel bör vara tydlig, beskrivande och innehålla relevanta nyckelord, medan meta-beskrivningen bör ge en kort och lockande sammanfattning av sidans innehåll.

4. Användarvänlig webbdesign och navigering

En välstrukturerad och användarvänlig webbplats gör det enklare för användare att navigera och hitta det de söker. Detta innebär att du bör optimera din webbdesign och sidhierarki, samt inkludera tydliga menyer och interna länkar för att förbättra användarupplevelsen.

5. Mobiloptimering

I en värld där allt fler människor använder sina mobila enheter för att surfa på webben är det avgörande att din webbplats är mobiloptimerad. Detta innebär att webbplatsen anpassar sig efter olika skärmstorlekar och enheter, vilket förbättrar användarupplevelsen och ökar chanserna att ranka högre i sökresultaten.

6. Sidhastighet och teknisk optimering

Sökmotorer och användare uppskattar snabbladdade webbplatser. Genom att optimera sidhastigheten och korrekt ta hand tekniska problem kan du förbättra användarupplevelsen och göra det lättare för sökmotorer att crawla och indexera din webbplats. Detta innebär att du bör optimera bilder, minimera kodstorlek, använda caching och se till att din webbplats är fri från trasiga länkar och andra tekniska problem. Det här är också en mycket viktig sak för hur sökmotorer betygsätter och därmed rankar din sida internt. Det här är ingen enkel sak att bemästra och det är ofta här saker går fel när man ändrar på fel inställningar. Du kan känna dig trygg med att lämna över detta till oss istället.

7. Interna länkar och sidstruktur

En välplanerad sidstruktur och effektiv intern länkning är avgörande för att hjälpa användare och sökmotorer att navigera och förstå ditt innehåll. Genom att länka relevant innehåll och använda tydliga ankartexter kan du hjälpa besökare att hitta det de söker och förbättra din webbplats ranking i sökresultaten. Fel i detta uppstår ofta över tid med äldre webbplatser som flyttats runt. Men vi hjälper självklart dig att lösa detta.

8. SSL och säkerhet

En säker webbplats med SSL-certifikat (HTTPS) ger användarna en trygg och säker upplevelse samtidigt som det förbättrar din ranking i sökresultaten. Säkerställ att din webbplats är skyddad med ett SSL-certifikat och att du vidtar nödvändiga säkerhetsåtgärder för att skydda användardata. Det här regleras i regel av dina inställningar i ditt webbhotels kontrollpanel (cPanel t ex).

9. Schema Markup och strukturerade data

Schema Markup och strukturerade data hjälper sökmotorer att förstå ditt innehåll och ger rikare sökresultat, vilket kan öka din webbplats synlighet och klickfrekvens (CTR). Genom att implementera Schema Markup kan du ge sökmotorerna mer detaljerad information om ditt innehåll, vilket förbättrar indexeringen och presentationen av ditt innehåll i sökresultaten. Det här är något man kan reglera och justera med hjälp av plugin. Yoast SEO är ett utmärkt verktyg som förutom detta klarar av massor av andra viktiga steg i on-page SEO. När Norrtou Creations hjälper dig med din webbplats SEO så kommer vi sannolikt installera detta som ett plugin.

10. Sociala delningsknappar och Open Graph-meta-taggar

För att uppmuntra delning av ditt innehåll och öka dess räckvidd är det viktigt att inkludera sociala delningsknappar på din webbplats. Open Graph-meta-taggar hjälper dig att styra hur ditt innehåll visas när det delas på sociala medier, vilket ökar chanserna för att ditt innehåll sprids och får högre ranking i sökresultaten.

Genom att fokusera på dessa viktiga On-Page SEO-faktorer kan du optimera din webbplats för både användare och sökmotorer. Detta kommer att förbättra din webbplats ranking, driva mer relevant trafik och öka din digitala synlighet och konkurrenskraft.

Kontakta oss redan idag, så diskuterar vi allt det praktiska kring hur detta går till, vilka uppgifter vi behöver och vilken lösning som passar dig bäst.