Varför är SEO och optimerat innehåll så viktigt?

Du har en liten firma och du vill satsa på en ny hemsida åt ditt företag? Toppen! Men till din webbsida du köper av byrån ingår inte så mycket innehåll trots att den var dyr.

“Skriv några texter själv, det räcker” säger utvecklaren till dig. Du lyssnar och lyder. Han är ju trots allt expert på hemsidor, eller hur? Eller så tänker du: “Jag är bra på att skriva, så jag kan ta hand om min hemsidas texter helt själv.”

Jag vet inte hur många gånger jag hört detta. Och det är givetvis inte så enkelt.

Lika viktigt som det visuella intrycket med en snygg modern webbplats är för en besökare är det att att marknadsföring, den tekniska SEOn och optimering av innehållet på sidan för att sidan över huvudtaget ens skall kunnas hittas och därefter behålla besökare.

Visst kan man pusha för att en sida ska ranka högt genom att investera i att köpa länkar och annonser. Men det är alltid riskabelt att lägga alla investeringar på det och kan framförallt bli kostsamt att upprätthålla över tid. Ett bra innehåll redan från start är en investering som är framtidssäkert. Det är trots allt det som lockar in folk på en seriös sida som de inte bara luras in på. Vad googlar du själv efter? Uppskattar du själv sidor som inte alls innehåller något av det du sökte efter?

Nej, du letar efter svar på frågor och bra och pålitlig information, eller hur? Därför ska du tänka på samma sätt angående innehållet på din hemsida.

Att äga och driva ett småföretag är en utmaning i sig, men att konkurrera på den digitala arenan är en nödvändighet för att överleva och frodas i dagens affärsklimat. Sökmotoroptimering, eller SEO, är en av de mest kritiska faktorerna för att småföretagare ska bli framgångsrika online. I denna text kommer vi att titta på fördelarna med att satsa på god SEO, riskerna med att låta bli att låta professionella skribenter och copywriters sköta den biten, och problemet med snygga men också då tomma sidor.

SEO: Varför satsa på det?

Ökad synlighet och mer trafik

En av de mest uppenbara fördelarna med att satsa på god SEO är att din webbplats blir mer synlig på sökmotorerna, vilket i sin tur kan öka trafiken till din webbplats. Ju högre din webbplats rankas i sökresultaten, desto större chans har du att locka besökare och potentiella kunder. Det här kallas organiskt sök och är en av grunderna i vad man behöver tänka på kring en webbplats. Om du säljer babykläder så vill du ranka högt på alla ord som har med babykläder att göra. För att det ske behövs dels en tekniskt välfungerande sida (SEO) och då välskrivet innehåll (innehållsoptimering).

Förbättrad kvalitet på trafiken

Genom att använda välvalda sökord och kvalitativt innehåll kan du rikta in dig på en specifik målgrupp som är intresserad av dina produkter eller tjänster. Detta innebär att trafiken till din webbplats är mer kvalificerad och mer benägen att konvertera till köp. Så om du är rörmokare behöver du ha bra texter om alla dina tjänster och gärna se till att ha gott om deskriptiva och analytiska guider till allt som rör ditt fält. En “så-här-gör-du”-guide som text eller film är en given vinnare. Men inte så lätt att få till som du tror.

Högre konverteringsgrad

När din webbplats är optimerad för SEO blir det enklare för besökare att navigera, läsa och engagera sig med ditt innehåll. Detta leder till en bättre användarupplevelse, vilket i sin tur kan öka din konverteringsgrad och därmed dina intäkter.

Teknisk SEO: En viktig grundpelare för en webbplats

Teknisk SEO är en grundläggande del av att optimera din webbplats för sökmotorerna. Det handlar om att göra din webbplats snabbare, säkrare och mer tillgänglig för både användare och sökmotorer. Teknisk SEO bör vara gjort från starten av webbyrån, men det är inte alltid att utvecklarna prioriterar funktion och prestanda i koden och alla finesser. Några viktiga aspekter av teknisk SEO inkluderar:

  • Mobilvänlighet: Din webbplats bör vara responsiv och fungera lika bra på mobila enheter som på datorer.
  • Sidhastighet: Snabbare sidor rankas högre av sökmotorer och ger en bättre användarupplevelse.
  • Säkerhet: En säker webbplats (med HTTPS) rankas högre och skapar förtroende hos användare.

Innehållsoptimering: E-E-A-T och vikten av kvalitet

E-E-A-T står för Expertise, Experience, Authoritativeness och Trustworthiness, och är en central del av Googles sökresultatskvalitetsriktlinjer. För att säkerställa att ditt innehåll rankas högt är det viktigt att fokusera på följande aspekter:

  • Expertis: Visa att du är kunnig inom ditt område genom att skapa välgrundade och informativa texter.
  • Erfarenhet: Visa upp hur länge du faktiskt varit verksam. Det skapar förtroende.
  • Auktoritet: Bygg upp ditt varumärkes auktoritet genom att få erkännande från branschexperter och kvalitetsbacklinks från betrodda källor.
  • Tillförlitlighet: Skapa förtroende hos dina besökare genom att vara transparent och erbjuda korrekt information.

Det är precis sånt här som kan vara svårt att få till om man inte vet hur innehållet på en sida bör formuleras och se ut. Du kanske tycker det är toppen med en bild på din bil på hemsidan, men det kan vara katastrof för EAT.

Riskerna med att inte anlita professionella skribenter och copywriters

Missade möjligheter

Om du inte anlitar professionella skribenter och copywriters för att skapa optimerat innehåll riskerar du att missa viktiga möjligheter att öka din synlighet och attrahera din målgrupp. Att skriva för nätet är ett hantverk som inte bara handlar om att formulera sig snyggt, utan även veta vem man talar till. Att förstå vikten av variation, formuleringar, relevans och nyckelord.

Undermålig kvalitet

Amatörmässigt innehåll kan ha en negativ inverkan på din webbplats, sänka din ranking och skada ditt varumärkes rykte. Det handlar inte bara om stavfel och talspråk som får folk att höja på ögonbrynen, utan om att sökmotorn i sig kommer straffa detta.

Föråldrad information

Professionella skribenter och copywriters håller sig uppdaterade om de senaste SEO-trenderna och kan anpassa ditt innehåll för att möta de ständigt föränderliga kraven från sökmotorerna. Vi jämför med dina konkurrenter och gör research.

Problemet med snygga men icke-optimerade sidor

En vanlig fälla som många småföretagare faller i är att köpa en snygg webbplats med imponerande design och visuella effekter, men som inte är optimerad för sökmotorer och som har dålig tillgänglighet och funktionalitet. Detta kan leda till en rad problem, såsom:

  • Låga sökmotorrankningar: En webbplats som inte är optimerad för SEO kommer inte att rankas högt på sökmotorerna, vilket innebär att din potentiella målgrupp aldrig kommer att hitta dig.
  • Dålig användarupplevelse: En snygg webbplats kan vara svår att navigera och läsa för användare, vilket leder till en sämre användarupplevelse och lägre konverteringsgrader. Google straffar också sidor med dålig tillgänglighet. En snygg bakgrundsfilm kan göra en överliggande text svår att läsa. Snyggt, men kan också vara förödande för din sida.
  • Förlorad trovärdighet: Det här är kanske det allra värsta. Du eller ditt varumärke kan skadas. Om din webbplats inte är optimerad för sökmotorer och erbjuder dåligt innehåll kan det skada ditt företags rykte och trovärdighet på marknaden.

Sammanfattning

Att satsa på god SEO är avgörande för småföretagare som vill vara konkurrenskraftiga på den digitala marknaden. Fördelarna med att investera i SEO är många, inklusive ökad synlighet, mer trafik, och högre konverteringsgrad. Det är viktigt att inte bara fokusera på den visuella designen utan även att optimera webbplatsens innehåll och tekniska aspekter.

Låter allt komplicerat? Ja det är en ständigt föränderlig bransch där alla rekommendationer och tekniken bakom ändras är det oerhört mycket att känna till. Att anlita professionella skribenter och copywriters som kan SEO och allt det här med optimerat innehåll är en på sikt billig investering som kan hjälpa dig att undvika riskerna med undermålig och föråldrad information. Bra information på din webbplats är trots allt något som i grunden alltid kommer vara värdefullt.

Genom att fokusera på både teknisk och innehålls-SEO kan du säkerställa att din webbplats är väl positionerad för att attrahera din målgrupp och öka dina intäkter.

Givetvis kan Norrtou Creations allt det här. Vi kan även hjälpa dig med en helhetslösning där vi även hjälper dig ta fram en komplett hemsida där optimerat innehåll och god SEO görs från starten. Kontakta oss för mer information.